• Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě
  • Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě
  • Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě
  • Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě
  • Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě
  • Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě
  • Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě
  • Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě
  • Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě
  • Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě
  • Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě
  • Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě
  • Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě
  • Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě

Přestavba rodinného domu na Prostřední Bečvě

Přestavba rodinného domu ze 70. let. Dvou patrový (dvou generační) dům typický pro poválečnou zástavbu vesnic (i měst) v České republice. Měřítkově i proporčně (čtverec 10 x 10 m + obdélník schodiště 6,5 x 2,5 m) nevhodná hmota s ohromnou čepicí stanové střechy tyčící se do výšky 11,5 m nad terén. Podobně „velká a nepůvodní“ jako u všech okolních staveb. Pod střechou nevyužívané (a těžce využitelné) prostory podkroví – půdy.

Zadáním bylo vytvořit dům, který by byl obyvatelný pro širší rodinu, která často navštěvuje paní domu. Tzn. navrhnout tři menší „bytové jednotky“ kolem jednoho společně využívaného obytného prostoru s kuchyní. A také zjemnit – zmenšit obrovitou hmotu stavby a propojit interiér se zahradou.

Vzhledem k menším dispozičním požadavkům oproti stávajícímu stavu jsme se rozhodli odstranit prostory podkroví. Na jejich místě vznikne střešní zahrada s impozantním výhledem na masiv Radhoště a Kněhyně.

Vedle domu bude přestavěna současná garáž na samostatně fungující rekreační objekt – chatu. V dolní severní části pozemku bude nově vysazen sad a v užitkové zahradě (jediná plaňkovým plotem ohrazená část) pak postaven skleník se zahradním domkem. Stávající ovocné stromy ve stráni nad domem budou prořezány a omlazeny.

Hmota domu s okrovou omítkou by tak po čase měla být při dálkových pohledech ponořena do zeleně korun stromů a přirozeně tak srůst s pozemkem u lesa na konci cesty.

Rok: 2014 Místo: Prostřední Bečva Druh projektu: Baráky, Rodinné domy